Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kostel sv.Antonína z Padovy

1. 2. 2010

Antonín (Paduánský) se narodil r.1195 v Lisabonu v Portugalsku.Jako patnáctiletý, vstoupil do kláštera u sv.Vincence.Poté vstupuje do řádu sv.Františka.Antonín při svém kázání dovedl líčit bídu a zkázu hříchu, krásu a štěstí ctnosti tak mocně, že posluchači byli jako u vytržení.Často na jeho kázání přišlo až třicet tisíc lidí.(Zdroj R.Schikora CSsR)

Po roce 1990 věnováno řádem františkánů slánskému muzeu. Shodou okolností se v této době Dr. Martinu Mádlovi z Ústavu dějin umění AV ČR podařilo i identifikovat autora této kolekce, kterým je malíř pozdního baroku Jan Václav Spitzer (* 1711, † 1773). Ten shodou okolností také působil, a to zejména jako freskař, v kostele Narození sv. Jana Křtitele ve Vraném, kde zhotovil celý cyklus fresek ze života sv. Jana Křtitele. Mádlův příspěvek o J.V. Spitzerovi a jeho slánských obrazech nalezne zájemce v letošním čísle Slánského obzoru, které se právě tiskne.

Kolekce Spitzerových obrazů, která vznikla v roce 1766, se stala pro odbornou veřejnost skutečným objevem, když se navíc i podařilo přesvědčivě nalézt autora J. V. Spitzera. Restaurování prvního obrazu souboru navíc přispělo k poznání a ocenění výtvarné kvality Spitzerova díla, které přes poměrně značný rozsah zakázek si podrželo vysokou úroveň. O této skutečnosti se budou moci seznámit i návštěvníci připravované výstavy. Slánské muzeum usiluje o to, aby se vedle tohoto obrazu objevilo na výstavě i další obnovené plátno – sv. Ludvíka.

Z restaurátorské zprávy: restaurátorky sejmuly obraz z napínacího rámu, ze zadní strany sejmuly nevyhovující záplatu. Postupně byla odstraněna vrstva kliho–pryskyřičného nátěru a zateklého tmelu z přední strany. Obrazy byl napnut na pohyblivém vypínacím pomocném rámu a poté nažehlen (rentoilován) na nízkotlakém nažehlovacím stole. Následovalo snímání starého laku a přemaleb, odstranění starých tmelů. Po vypnutí na nový rám byl obraz vytmelen, provedeny retuše a na závěr byl přelakován damarovým lakem s malou příměsí včelího vosku.Napsal V.Přibyl 

Napsal Vladimír Přibyl   
03.05. 2005 02:00